Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün modülçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak sağlıklı, esnek ve sessiz bir örgüda olmalı, hoş bir aromaya ve intizamlı yanmayı esenlayacak taçıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf berrak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 seneındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey koca oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en iyi purolar olarak nitelendirilseler bile biraşkın uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro karıner en nazarıitibar etmesi gerekilen şey essah bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer essah bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız sefa yada zevk maalesef kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. birlik muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve karınime hazır varmak karınindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her gün mefkûre nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro nem bileğerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde karınilen bir puro mefkûre nem bileğerlerinde karıniliyor akseptans edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede esasen bu nem bileğerleri bile kimisine nazaran oldukça uygun ve karınilebilir en harika bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan sefa almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken ayrıksı bir kişi bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir mesabe olduğunu ve asla karınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem nüansı beyninde gidip gelmeden cemi aynı nem bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğmeslekimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir değişim yapacaksanız bunu olabilir evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem bileğerleri neyi bileğmeslektirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca tercüman olmak gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, tütün azalır ve karınimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, karınimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna gün ve görgü ile karar vereceksiniz. Size kimse en iyi mesabe bu ve bu bileğerde karınmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah öz averaj 6 kamer içerisinde mesleklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem ita üzerine müesses bu yol sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı karınin makul bir gün içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu usul bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir evetğunca bir tomar hararet bileğmeslekimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem kıymeti çıkarmak karınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu mesabe iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabil çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek platformı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz koca nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o gün ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in sakır sakır ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çallıkışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile yan yana yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek karınin en iyi şık olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem transfer hem nem ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Tün gündüz yada sezon intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde koca nem bileğerlerinde çift taraflı çallıkışarak çakılı bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve birlik puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.